I september i år forbindelse med vores deltagelse i optagelserne til DR Hammerslag julespecial 2014 i Toscana fik jeg sammen med de fire ejendomsmæglere fra programmet mulighed for at besøge en familiedrevet pastafabrik i byen Lari nær Pisa. Det var en rigtig god oplevelse, som jeg klart kan anbefale, når man gerne vil vide mere om den italienske pasta tradition.
Da vi ankom til Lari, som er en hyggelig typisk toscansk borgby fra middelalderen, fandt vi hurtigt frem til byens berømte Martelli pasta fabrik. Vi blev vist ind gennem en smal gyde, hvor indgangen til produktionsområdet ligger. Her blev vi modtaget af et af familiemedlemmerne, der på engelsk fortalte om fremstillingen af pastaen. Vi fik bl.a. forklaret, at familien som noget ganske særligt anvender bronze-forme til fremstillingen af spaghetti, da spaghettien dermed får en væsentlig mere ru overflade, end de fleste andre typer spaghetti, der bliver fremstillet ved brug af teflon forme. Og hvorfor er det så vigtigt, at overfladen er ru? Jo , for da kan man få mere af den (forhåbentlig) velsmagende sauce med i hver eneste mundfuld.
Efter at have hørt om, hvorledes pastaen fremstilles af durum hvede, der langsomt æltes med koldt vand, og derefter presses gennem bronze formen, fik vi lov til at komme ind i selve produktionsrummet. Her kunne vi se, hvorledes pasta dejen blev presset gennem formen, trukket ud på metalstænger ofr herefter at blive tørret i ca. 50 timer. Produktionsrummet var fugtigt og varmt – den passende temperatur for opbevaring og tørring af spaghettien er nemlig 33-36 grader.
Besøget varede alt i alt et kvarters tid – lærerige og interessante minutter. Men bedst af alt var nu at smage den vidunderlige spaghetti, jeg købte med hjem til familien. Jeg må indrømme, at jeg indtil da slet ikke var klar over, at spaghetti kunne være så lækker. Jeg er slet ikke i tvivl om, at familien Martelli har samme passion for at fremstille pasta, som Peter og jeg har for at formidle smukke stenhuse med sjæl i Toscana. På pasta fabrikken i Lari er det således kun familiemedlemmer, der arbejder her – og det er vel at mærke med en stolthed, der mærkes i hele byen.
Jeg kan ikke dy mig for at dele en enkelt opskrift med jer…. en pastasauce på ægte toscansk maner:
2 fed hvidløg steges i olivenolie.
Løg i tern tilsættes.
1-2 toscanske pølser (krydrede grilpølser) tilsættes ved at man presser kødet ud af pølseskindet – brunes let.
500 gram hakket oksekød tilsættes – brunes med.
1 flaske passata (pressede tomater) tilsættes – + evt. lidt bouillon
Pastasaucen koges i minimum 1 time – det er tiden, der gør hele forskellen.
Med Martellis spaghetti er vi alle i vores familie helt salige. Buon appetito!
Vil du vide mere om pastafabrikken, kan du se deres Martellis hjemmeside HER
Adressen til Martelli er Lari – tag ganske enkelt til byens centrum ved foden af den store borg. Spørg efter Martelli, og I vil straks blive vist til fabrikken af de lokale eller glade besøgende, der netop har besøgt la famiglia di pastai.
Hvis I ikke lige kommer forbi Lari, men har lyst til at smage den formidable pasta fra familien Martelli, er det muligt at køb pastaen i Danmark – nærmere betegnet på Østerbro. Du kan få mere information og købe den lækre pasta på Spaghetti-Martellis hjemmeside HER
Andre steder, der kan anbefales i Lari:
Gå en tur op på borgen. Herfra er der den mest vidunderlige udsigt over det smukke landskab og havet, der ligger få kilometer herfra.
Spis en dejlig frokost eller middag på de lokale toscaneres favorit restaurant Antica Osteria al Castello.
Besøg slagteren, der bl.a. laver de mest delikate fennikel pølser – Macelleria Ceccotti.
På DR1 kan du mandag den 29. december 2014 kl. 20.00 se Hammerslag julespecial i Toscana. Her viser Christian Degn nogle af de spændende boliger, Toscana Bolig har formidlet til danske købere. Glæd dig.