landejendom solgt i Toscana

Når du har residens i Danmark og køber en ejendom i udlandet – eksempelvis i Italien – har det nogle skattemæssige konsekvenser i såvel Danmark som i Italien, hvilket du skal være opmærksom på.

Udover den købsskat, du betaler til notaren, når du køber en ejendom, skal du som boligejer også løbende betale skat af boligen i både Italien og i Danmark.

Ejendomsværdiskat i Italien

To gange om året – senest den 16. juni og senest den 16. december – skal du betale ejendomsskat til den kommune, din italienske ejendom hører under.

Denne skat er kompliceret at beregne, og derfor er det nødvendigt at have kontakt til en italiensk revisor, der kan tage sig af skatteberegningen- og betalingen for dig. Der er dog visse kommuner, der har indført en elektronisk indbetalingsformular, så det er væsentlig lettere at få ordnet betalingen af ejendomsværdibeskatningen.

Tidligere betalte man kun ejendomsskat i Italien, hvis huset var registreret som ‘seconda casa’, hvor man ikke har residens på ejendommens adresse. Det er nu lavet om sidste år, så i dag skal såvel residenter som ikke-residenter betale ejendomsværdiskat til den italienske kommune – glemmer man det, vanker der store bøder. Ejendomsværdiskatten kaldes IMU.

Ejendomsværdiskat i Danmark

Når du ejer fast ejendom i Italien, gælder samme regler, som hvis ejendommen var beliggende i Danmark. Du skal altså betale ejendomsværdiskat i Danmark af din ejendom i Italien og huske at oplyse ejerskabet på din selvangivelse, når du køber.

Ligger ejendomsværdien på din italienske bolig indenfor kr. 3.040.000, betaler du 1% af beløbet i ejendomsværdiskat til SKAT. Er ejendomsværdien højere, betaler du 1% af kr. 3.040.000 kr og 3% af beløbet, der overstiger kr. 3.040.000.

Den ejendomsværdiskat, du har betalt i Italien, får du forholdsmæssigt nedslag for i den ejendomsværdiskat, du skal betale til SKAT i Danmark.

Ejendomsværdien for en ejendom beliggende i Italien sættes i relation til den danske ejendomsværdiskat af SKAT. SKAT anerkender nemlig ikke den italienske ejendoms-vurdering. I stedet for tager SKAT udgangspunkt i ejendommens faktiske købspris. Den faktiske købspris føres tilbage til, hvad der enten svarer til 2001 eller til 2002, så man når frem til den skønnede handelsværdi for enten 2001 eller 2002 eller frem til den skønnede handelsværdi pr. 1. oktober i det aktuelle indkomstår. Du skal vælge det årstal, der giver den laveste værdi, for 2001’s vedkommende med tillæg af 5 procent.

Til indekseringen af en ejendom i Italien bruger SKAT OECD’s indeks for udvikling i huspriser – nedenstående er gældende for indkomståret 2011 (gældende iflg. SKAT):

OECD indeks - 2002-2011

Du kan læse meget mere om den danske beskatning af udenlandsk ejendom på SKAT – her

Da skatterådgivning er udenfor Toscana Boligs kompetance, anbefaler vi, at du kontakter en dansk statsautoriseret revisor, der har kendskab til beskatning af ejendom i udlandet og som kan give dig den korrekte rådgivning i forhold til netop din situation.

Påtænker du at købe en ejendom i Toscana eller andre steder i Italien via en virksomhed eller et selskab (erhverv), er er det af største vigtighed, at du få rådgivning hos en statsuatoriseret revisor.

Du kan iøvrigt læse mere om køb af fast ejendom i udlandet i denne artikel – se her